Owoce i warzywa w szkole

Od roku szkolnego 2017/2018

programy „Owoce i warzywa w szkole” oraz „Mleko w szkole” zostają zastąpione nowym „Programem dla szkół”

W Dzienniku Urzędowym UE opublikowane zostały podstawy prawne dla nowego „Programu dla szkół”:

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/791 z dnia 11 maja 2016 r.
Rozporządzenie Rady (UE) 2016/795 z dnia 11 kwietnia 2016 r.
Nowy Program dla szkół ma na celu skutecznie promować wśród uczniów zdrową dietę bogatą w owoce i warzywa oraz mleko korzystając z najlepszych doświadczeń zebranych podczas dotychczasowej realizacji programu Owoce i warzywa w szkole” oraz „Mleko w szkole”.

W ramach nowego programu dzieci będą:

otrzymywały owoce i warzywa oraz produkty mleczne
brały udział w działaniach edukacyjnych mających poprawić wiedzę uczniów na temat rolnictwa, pochodzenia żywności, zdrowych nawyków żywieniowych itp..
Na realizację programu w UE przeznaczono 250 mln euro na rok szkolny, w tym:

100 mln euro na mleko,
150 mln euro na owoce i warzywa.
Polska otrzyma na rok szkolny gwarantowany budżet ze środków UE w wysokości: 11,6 mln euro na owoce i warzywa oraz 10,2 mln euro na mleko.

Nasza szkoła również bierze udział w „Programie dla szkół”. Uczniowie z klas I – V będą otrzymywali  przez 10 tygodni  w pierwszym semestrze roku szkolnego 2017/18 porcje owoców, warzyw a także mleko i przetwory mleczne.

Produkty owocowo-warzywne objęte programem to:

·       owoce: jabłka, gruszki, śliwki, truskawki

·       warzywa: marchew, rzodkiewka, papryka słodka, kalarepa, pomidorki

·       soki: owocowe, warzywne, mieszane

Produkty mleczne objęte programem to:

·       mleko białe

·       jogurt naturalny

·       kefir naturalny

·       serek twarogowy