Klasy I-V Szkoły Podstawowej w Wilamowicach po raz kolejny w tym roku szkolnym biorą udział w programie przygotowanym przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Uczniowie uczestniczący w programie otrzymują przez 12 tygodni każdego semestru różnorodne owoce i warzywa oraz produkty mleczne. Biorą także udział w działaniach edukacyjnych organizowanych przez szkołę. Podczas zajęć dowiadują się, skąd pochodzą produkty, które otrzymują, poznają procesy uprawy oraz uczą się zasad przygotowywania posiłków i zapobiegania marnotrawstwu żywności. Celem programu jest promowanie zbilansowanej diety oraz poprawa nawyków żywieniowych uczniów. Projekt scala aspekty związane z rolnictwem, zdrowiem oraz edukacją.
Od roku szkolnego 2017/2018
programy „Owoce i warzywa w szkole” oraz „Mleko w szkole” zostają zastąpione nowym „Programem dla szkół”
W Dzienniku Urzędowym UE opublikowane zostały podstawy prawne dla nowego „Programu dla szkół”:
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/791 z dnia 11 maja 2016 r.
Rozporządzenie Rady (UE) 2016/795 z dnia 11 kwietnia 2016 r.
Nowy Program dla szkół ma na celu skutecznie promować wśród uczniów zdrową dietę bogatą w owoce i warzywa oraz mleko korzystając z najlepszych doświadczeń zebranych podczas dotychczasowej realizacji programu Owoce i warzywa w szkole” oraz „Mleko w szkole”.
W ramach nowego programu dzieci będą:
otrzymywały owoce i warzywa oraz produkty mleczne
brały udział w działaniach edukacyjnych mających poprawić wiedzę uczniów na temat rolnictwa, pochodzenia żywności, zdrowych nawyków żywieniowych itp..
Na realizację programu w UE przeznaczono 250 mln euro na rok szkolny, w tym:
100 mln euro na mleko,
150 mln euro na owoce i warzywa.
Polska otrzyma na rok szkolny gwarantowany budżet ze środków UE w wysokości: 11,6 mln euro na owoce i warzywa oraz 10,2 mln euro na mleko.
Nasza szkoła również bierze udział w „Programie dla szkół”. Uczniowie z klas I – V będą otrzymywali przez 10 tygodni w pierwszym semestrze roku szkolnego 2017/18 porcje owoców, warzyw a także mleko i przetwory mleczne.
Produkty owocowo-warzywne objęte programem to:
· owoce: jabłka, gruszki, śliwki, truskawki
· warzywa: marchew, rzodkiewka, papryka słodka, kalarepa, pomidorki
· soki: owocowe, warzywne, mieszane
Produkty mleczne objęte programem to:
· mleko białe
· jogurt naturalny
· kefir naturalny
· serek twarogowy